sobota, 5 maja 2012

Murzynek najlepszy z najlepszych i najprostszy:) Z cukinią.

Miło mi poinformować, że znalazłam się w finałowej piętnastce zwycięzców w konkursie Ekonomia Gastronomia. Proszę kliknij w banerek i zagłosuj na moją otrębową pizzę. Dziękuję:))

Piekę to ciasto od jakichś 12 lat. Często i namiętnie. Nie można go zepsuć, nawet najgorsza łamaga kuchenna dostanie za niego pochwały:) Można wszystkie składniki od razu wrzucić do miski i zmiksować, na koniec dodać cukinie i dziękować za wyrazy uznania:) Przepis pochodzi gdzieś z internetu, ja mam go na dwunastoletnim karteluszku, który czas wyrzucić, bo jeszcze jedno pieczenie i nie odczytam składników:) Trochę wstyd, ale co tam patrzcie:




Składniki:
3 jajka
1,5 szklanki cukru
2 i 3/4 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka oleju
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki startej cukinii
opcjonalnie pestki dyni lub orzechy czy słonecznik
polewa czekoladowa


Wykonanie:
Jajka miksuję z cukrem, dolewam olej po czym wsypuję przesianą mąkę z kakao,  proszkiem i sodą. Na końcu wrzucam cukinię, którą zawsze ścieram na tarce o dużych oczkach. Daję jej sporo, bo dwie ubite szklanki, ale śmiało można wrzucić więcej. Tym razem dodałam duuużo pestek dyni, które wcześniej podprażyłam, z orzechami ciasto jest jeszcze lepsze, ale także przepyszne jest bez żadnych ziaren czy pestek. Piekłam murzynka ok. 60 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto niesamowicie pięknie wyrasta, ale nie dzięki dodatkowi cukinii nie jest bardzo puszyste, tylko cięższe i wilgotne. Ciasto polałam najlepszą polewą czekoladową, na którą przepis zamieściłam na przykład tutaj i posypałam pestkami dyni. Na koniec muszę zaznaczyć, że mimo dodania 1,5 szklanki cukru, ciasto do słodkich nie należy, jeśli lubicie słodsze wypieki musicie zwiększyć ilość cukru.

21 komentarzy:

  1. skoro tak go polecasz to już ląduje w ulubionych bo faktycznie wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie karteczki to mają to do siebie, że przepisane zaraz giną. W sensie, ten przepisany, nowy przepis zaraz gdzieś wsiąka, a starego się pozbyliśmy...
    Ja przyznam szczerze - murzynek nigdy nie wyszedł mi tak ładny jak Twój!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki Dziewczyny, mówię wam nie ma lepszego murzynka:) Arvén teraz mam przepis na blogu, więc karteczka wylądowała w koszu, choć przyznam, że trochę żal mi było ją wyrzucić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Murzynek świetnie się prezentuje :) A takie karteczki też mam :) hahahahaha

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ciasto mozna sprawdzac patyczkiem? Nie jestem pewna czy juz upieczone, bo temperatura piekarnika fiksuje czesto:(

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak bez problemu. Ono jest odporne na wszystko, otwieranie piekarnika mu nie zaszkodzi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szukam wlasnie idealnego murzynka,takiego dla dzieci :)Zabieram sie do roboty!A szklanka u Ciebie to ile mniej wiecej?Pozdrawiam z Hiszpanii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 250ml około. Chyba też upiekę na weekend, przypomniałaś mi o nim tym komentarzem:)

      Usuń
    2. Dzieki Serdeczne!!!Kasia

      Usuń
  8. Na jaka blaszke jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  9. Odkąd zrobiłam pierwszy raz stało się naszym ulubionym ☺ Jutro też będę piekła bo koleżanka zazyczyla sobie na urodziny. Najlepszy murzynek ever ☺

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto w którym zakochali się wszyscy domownicy . Bardzo często robię, pyszne jest :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jadłam kiedyś u mamy i mi posmakował, a że mam cukinię ze swojego ogródka właśnie piekę na urodzinki siostry :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny, a można bez proszku do pieczenia? Z sodą tylko?

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy cukinię należy odcisnąć z soku?

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam podwójna porcje na dużą blachę piekarnikową. Wszystkim smakowało. Nikt nie zgadl, jakie warzywo dodane jest do ciasta bo smak cukinii jest w ogóle niewyczuwalny.

    OdpowiedzUsuń
  15. 54 year old Help Desk Operator Derrick Gaylord, hailing from Clifford enjoys watching movies like "Outlaw Josey Wales, The" and Flying. Took a trip to The Four Lifts on the Canal du Centre and drives a Prizm. zajrzyj tutaj

    OdpowiedzUsuń
  16. Super mi wyszło dziękuję i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super wyrasta. Bardzo smaczne dziękuje

      Usuń