piątek, 11 maja 2012

Szybka pizza bez drożdzy.

Mój mąż uwielbia pizzę i jest mistrzem w jej pieczeniu, potrafi zrobić najlepsze ciasto drożdżowe. W środę wychodził ze szpitala i chciałam mu zrobić niespodziankę i upiec pizzę. Jako, że  mnie drożdżowe ciasta nie wychodzą w ogóle na blogu Kaloryczna kraina przyjemności znalazłam przepis na ciasto do pizzy bez dodatku drożdży. No i taka pizzę to ja mogę robić! Prościutkie do zrobienia ciasto, po upieczeniu chrupkie i smaczne.




Składniki:
2 szklanki mąki
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki wody(nie dodałam)
1/3 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
łyżeczka soli



Wykonanie:
Z podanych składników zagniotłam ciasto, cienko rozwałkowałam je na blasze i piekłam jakieś 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjęłam z piekarnika i nałożyłam na ciasto nasz stały zestaw składników czyli sos pomidorowy, ser żółty, pieczarki, oliwki, kukurydza, surowa cebula i papryka.
Całość piekłam jeszcze 15 minut. Polecam tę pizzę jak nie macie czasu na czekanie, aż ciasto drożdżowe wyrośnie, lub tak jak ja  po prostu drożdżowego zrobić nie potraficie:)
Mnie taka pizza smakowała bardziej niż drożdżowa, ponieważ była bardziej chrupka,  ale to rzecz gustu jest, bo chociaż mąż nic nie powiedział po jego minie widziałam, że to nie do końca jego smaki:) 



  Miło mi poinformować, że znalazłam się w finałowej piętnastce zwycięzców w konkursie Ekonomia Gastronomia. Proszę kliknij w banerek i zagłosuj na moją otrębową pizzę. Dziękuję:))

10 komentarzy:

  1. Kochaniutka za dużo składników na cieście !!! Jak to ma wyrosnąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochaniutka rosnąć to ma pizza na drożdżach, ta ma być cieniutka i chrupka.

      Usuń
  2. Siemanko
    ..
    xD
    MAM
    12
    LAT
    I
    ZRO
    BIŁEM
    PI
    ZZE
    I
    JEST
    DOBRA
    THX
    KOLE
    ŻANKO
    XD
    NQ
    :d

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że ci się udała i smakowała KOLEGO :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. rozumiem ze w przepisie a dokladniej w skladnikach 2 szklanki oznaczaja dwie szklanki mąki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za przepyszny przepis właśnie sprawdziłam zrobiłam i naprawę pyszna polecam bardzo bo warto zrobić bardzo prosta i szybka do wykonania pizza a jaka smaczna mniam :))pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  6. fajna sprawa...na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Włożyłem do pieca i czekam

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie prubuje robic pizze z pani przepisu mam nadzieje ze wyjdzie i bedzie smaczna

    OdpowiedzUsuń