Składniki:
Ciasto
25 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej
25 dkg margaryny
25 dkg twarogu chudego
5 dkg cukru
Farsz
ok. 6 lasek rabarbaru
2 łyżki cukru
Lukier
cukier puder
skórka starta z pomarańczy
sok wyciśnięty z pomarańczy
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wyrabiam rękoma i wkładam do lodówki. Rabarbar obieram ze skórki, kroję w centymetrowe plasterki, wykładam na sitko i posypuję dwoma łyżkami cukru. Odstawiam na pół godziny. W rozwałkowanym cieście szklanką wykrawam krążki, układam na nich rabarbar i formuję ciasto na kształt pierożków. Piekę ok. 30 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciastka oblewam lukrem zrobionym z cukru pudru, soku i skórki z pomarańczy.
Ciasteczka są boskie, rozpływają się w ustach, a połączenie rabarbaru i pomarańczy jest doskonałe. Możecie oczywiście użyć zwykłej mąki, myślę, że ciasteczka będą jeszcze lepsze, choć na pewno mniej zdrowe:) Z podanej ilości składników wyszły mi 34 dość spore sztuki.
Przepis dodaję do Rabarbarowej akcji
O poproszę o takie:D
OdpowiedzUsuńZjadłabym :)
OdpowiedzUsuń