Na konkurs Irving zrobiłam już Irvingówkę , teraz nadszedł czas na następny przepis. I znów chciałam żeby było niebanalnie i chyba mi się udało:) Pomyślałam o tureckim przysmaku rachatłukum, lub lokum, ale nie robionego na wodzie różanej czy soku, ale na herbacie właśnie. Wyszło całkiem fajnie, to takie domowe obsypane cukrem pudrem żelki. W internecie jest trochę przepisów na ten przysmak, ja inspirowałam się tym.
Składniki:
10 dkg mąki ziemniaczanej
1 litr wody
30 dkg cukru
2 łyżki soku z cytryny
10 dkg migdałów w płatkach
1 łyżka mąki ziemniaczanej i cukier puder do obtaczania
4 saszetki herbaty Irving zielonej cytrusowej
wykonanie:
Cukier, sok z cytryny i pół litra wody gotowałam na większym ogniu ok. 20 minut, aż powstał syrop. Przez pierwsze 5 minut razem z syropem gotowałam też 4 saszetki zielonej cytrusowej herbaty Irving i tak powstał syrop herbaciany. Z reszty wody i mąki ziemniaczanej ugotowałam kisiel, dolałam do niego syrop, dokładnie wymieszałam i smażyłam, często mieszając jeszcze ok 40 minut. Pod koniec smażenia wsypałam do masy migdały i dokładnie wymieszałam. Masę wylałam do formy wyłożonej folią spożywczą i odstawiłam do zastygnięcia na około 5 godzin. Następnie masę pokroiłam w kostkę i odłożyłam na całą noc na kratkę kuchenną, aby całkiem wyschła. Przed podaniem kosteczki obtaczałam w cukrze pudrze zmieszanym z łyżką mąki ziemniaczanej.
Nigdy nie jadłam oryginalnego tureckiego rachatłukum, więc nie wiem czy domowe jest choć zbliżone do prawdziwego. Wiem jednak, że większości osób przeze mnie poczęstowanych smakowało:) Z tą masą można wiele pokombinować, dodać barwniki, aromaty, można syrop ugotować na soku winogronowym czy jabłkowym. Jednak z herbatą było pyszne i miało fajny kolor.
Przepis dodaję do akcji: Z herbatą Irving w roli głównej
Bardzo oryginalny smakołyk :-)
OdpowiedzUsuńKiedyś próbowałam coś podobnego zrobić, ale mi nie wyszło u Ciebie wygląda super ;)
OdpowiedzUsuńSpróbuj z tego przepisu, jeśli mnie wyszło, Tobie też musi się udać:)
UsuńHerbata Irving smaczna jest , a ten pomysł b. udany,pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńzły przepis, tylko zmarnowałam cukier i gaz, za dużo wody !!! wychodzi zwykła galaretka, która się rozwala.
OdpowiedzUsuńPrawdopodobnie kucharka nieudolna...
UsuńWyjdzie, jeśli użyję innej herbaty? Np. czarną Earl Grey?
OdpowiedzUsuń