poniedziałek, 11 czerwca 2012

Dietetyczna, zdrowa, pomidorowa bułeczka z mikrofalówki.

Uwielbiam otrębowe wypieki. Namiętnie piekę różne bułeczki, dzisiejszy przepis jest wypadkową wielu widzianych przeze mnie w sieci. Dodatki można oczywiście wymieniać według gustu, ja przedstawiam wam moją ulubioną bułeczkę pomidorową z ziołami.


Składniki:
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 kopiasta łyżka otrąb owsianych
1 kopiasta łyżka otrąb pszennych
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
odrobina soli
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
lubczyk i pietruszka lub zioła do pizzy




Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszam widelcem, przekładam do odpowiedniego naczynia i wstawiam do mikrofalówki na 3 minuty, na maksymalną moc. Studzę koniecznie na kratce kuchennej.
Bułeczka jest przepyszna, puszysta i intensywnie pomidorowa. Dzisiaj zjadłam ją z cieniutko pokrojonym ogórkiem kiszonym, tak lubię najbardziej:)



Przepis dodaję do akcji: Cuda z mikrofalówki.

11 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! Z koncentratem jeszcze nie próbowałam :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa bułeczka, zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny pomysł, jutro przetestuję w pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobrze smakuje, szybkie wykonanie, polecam serdecznie i dziękuję autorce :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam i fajne, miła odmiana po zwykłych plackach otrębowych z patelni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam, ale zamiast soli dałam miód i zamiast koncentratu domowy dżemik, bo koncentratu niestety nie miałam... Wyszło pyszne, przecudowne, zakochałam się w tym smaku. <3

    OdpowiedzUsuń