Uwielbiamy wszelkiego rodzaju pieczone pierogi czy paszteciki, więc gdy znalazłam ten przepis, szybko upiekłam cebulniki. Oczywiście dostosowałam go do naszych potrzeb, przede wszystkim nie dodałam mięsa do farszu, no i zrobiłam z połowy porcji, a i tak wyszło 15 naprawdę sporych sztuk!
Składniki:
Ciasto
0,5 kg mąki
1 jajko
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody
10 dkg margaryny
2 łyżki lubczyku
sól
Farsz
0,5 paczki czerwonej soczewicy (ok. 20 dkg)
4 cebule
sól
czosnek i papryka w proszku
Wykonanie:
Ciasto. Do mąki wlałam ciepłe mleko wymieszane z sodą, lekko wymieszałam, dodałam jajko, stopioną margarynę i ręką wyrobiłam ciasto.
Farsz. Cebulę pokroiłam w kostkę, usmażyłam na oleju, dodałam do niej ugotowaną soczewicę, całość doprawiłam solą, czosnkiem i papryką.
Ciasto jest wyjątkowo plastyczne, przyjemnie się z nim pracuje. Odrywałam po kawałku ciasta, wałkowałam je niezbyt cienko, nadziewałam soczewicą, zlepiałam w formę pieroga i piekłam ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Cebulniki są pyszne, bardzo syte, zjedliśmy je z surówką, myślę, że fajnie pasowałby do nich czerwony barszcz.
Coś dla mnie , bo też uwielbiam pierożki pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńTaka prosta, miła przegryzka - podoba mi się. Zaopatrzę się w soczewicę i myślę, że niedługo wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Mrs. S.
To może jeszcze podpowiem,że zielona soczewica jest o wiele lepsza, ale czerwona za to lepiej wygląda:)
Usuń