Lubię gotować zdrowo i ekonomicznie. Przy niewielkim nakładzie pracy i małych kosztach też można stworzyć coś pysznego. Znajdziecie u mnie przepisy codzienne i imprezowe, ale zawsze smaczne. Wykonuję też i sprzedaję biżuterię z żywicy. Zalewam nią suszone kwiaty i inne cudeńka. Zapraszam na bloga i fb napisz jeśli coś Cię zainteresuje :)
wtorek, 26 czerwca 2012
Chrupiące gofry.
Do tej pory ciasto na gofry robiłam "na oko". Maka, cukier, olej, jajko, mąka i z reguły wychodziły fajne i chrupiące, ale czasami zamiast gofrów miałam miękkie naleśniki:) Moja siostra znalazła świetny przepis na Wielkim Żarciu, wypróbowałam go i będę się go trzymać. Gofry z niego wychodzą sztywne i chrupiące, jedynie jak dla nas o wiele za słodkie, następnym razem gdy będę je piekła, drastycznie zmniejszę ilość cukru. Przepis podaję z moimi zmianami.
Składniki:
12 dkg mąki pszennej
12 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej
100 ml oleju
3 jajka
10 dkg cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka wody
Wykonanie:
Zmiksowałam żółtka z cukrem i olejem. Nadal miksując dosypywałam mąkę z proszkiem i dolewałam wodę. Delikatnie wmieszałam pianę z białek. Czas pieczenia zależy od gofrownicy, ja piekłam 2, góra 3 minuty, siostra 7 minut.
Ze względu na dużą ilość cukru gofry zjedliśmy bez dodatków, próbowaliśmy z bitą śmietaną i dżemem, ale to już był ulepek. Można też zamiast zwykłej mąki użyć tylko pełnoziarnistej, gofry nadal są pyszne i chrupkie.
Przepis dodaję do akcji: Piekę pełnoziarniście
Etykiety:
Desery,
Dobre dla dzieci,
Mąka pełnoziarnista
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jaką masz fajną gofrownicę :)
OdpowiedzUsuńDzięki:) Ona rzeczywiście jest świetna, bo ma wymienne wkładki na tosty i wtedy na kanapce "wypala" się kształt myszki.
UsuńJakie śmieszne :)
OdpowiedzUsuńsa urocze! też chcę takiego w kształcie Myszki MIki.
OdpowiedzUsuńTa Myszka Miki z dżemem wygląda dość drastycznie... :) J.
OdpowiedzUsuńzazdroszczę gofrownicy! pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńAle masz fajową gofrownicę :) A przepis na pewno wypróbuję, jak tylko dorobię się własnej ;) Nie wiem jaki olej użyłaś, ale ponoć do gofrów najlepiej sprawdzają się te o delikatnym bądź żadnym smaku, np. rzepakowy.
OdpowiedzUsuńDzięki:) A oleju używam najzwyklejszego z Biedronki rzepakowego:)
Usuń