Uwielbiam otrębowe wypieki. Namiętnie piekę różne bułeczki, dzisiejszy przepis jest wypadkową wielu widzianych przeze mnie w sieci. Dodatki można oczywiście wymieniać według gustu, ja przedstawiam wam moją ulubioną bułeczkę pomidorową z ziołami.
Składniki:
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 kopiasta łyżka otrąb owsianych
1 kopiasta łyżka otrąb pszennych
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
odrobina soli
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
lubczyk i pietruszka lub zioła do pizzy
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszam widelcem, przekładam do odpowiedniego naczynia i wstawiam do mikrofalówki na 3 minuty, na maksymalną moc. Studzę koniecznie na kratce kuchennej.
Bułeczka jest przepyszna, puszysta i intensywnie pomidorowa. Dzisiaj zjadłam ją z cieniutko pokrojonym ogórkiem kiszonym, tak lubię najbardziej:)
Przepis dodaję do akcji: Cuda z mikrofalówki.
Świetny pomysł! Z koncentratem jeszcze nie próbowałam :)))
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa bułeczka, zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł, jutro przetestuję w pracy :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowała:)
UsuńA to może być świetne w smaku :)
OdpowiedzUsuńprzepyszne;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze smakuje, szybkie wykonanie, polecam serdecznie i dziękuję autorce :)))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało:)
UsuńZrobiłam i fajne, miła odmiana po zwykłych plackach otrębowych z patelni :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, ale zamiast soli dałam miód i zamiast koncentratu domowy dżemik, bo koncentratu niestety nie miałam... Wyszło pyszne, przecudowne, zakochałam się w tym smaku. <3
OdpowiedzUsuńTeż lubię wersję na słodko:)
Usuń