Pyszne, zdrowe, dietetyczne, wykonane w 5 minut. Serniczki, które znalazłam na tej stronie. Piekłam kilka razy i zawsze są pyszne. Trzeba tylko pamiętać, że podczas pieczenia bardzo rosną, a potem opadają, więc foremka powinna być dosyć wysoka. Poza tym zbyt długo mikrofalowane robią się twarde i gumowate, więc czas pieczenia należy dopasować do swojej mikrofalówki.
Składniki:
3 łyżki maizeny
4 łyżki otrąb owsianych
2 jajka
8 łyżek serka homo waniliowego
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Wykonanie:
Wymieszałam widelcem wszystkie składniki oprócz kakao. Masę podzieliłam na 2 części, do jednej wsypałam kakao. Całość odstawiłam na kilka minut, aby otręby napęczniały. Do foremek wlewałam ciasto kakaowe, na to ciasto waniliowe, piekłam ok. 3 minut na pełnej mocy mikrofalówki. Ja użyłam 8 foremek, więc wystarczyły 3 minuty mikrofalowania, jeśli masę wlewacie na przykład do 4 filiżanek, musicie pamiętać o wydłużeniu czasu pieczenia. Upieczone serniczki wyjmowałam z foremek, odwracałam do góry nogami i jeszcze kilka sekund trzymałam w mikrofalówce.
Babeczki są puszyste, słodkie i naprawdę dietetyczne, jeśli serek waniliowy zastąpicie naturalnym to będzie już całkiem dietetycznie:) W wersji dla dorosłych można oczywiście użyć słodzika i też są pyszne:)
Przepis dodaję do akcji: Cuda z mirofalówki.
Świetne! muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńSkładniki intrygujące, na pewno są pyszne :0
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuń