Składniki:
ok. 90 dkg ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
ok. 8 łyżek mąki pszennej
Kostka chudego twarogu
3 cebule
1 ząbek czosnku
1 jajko
koperek
sól, pieprz
Wykonanie:
Ciasto. Ziemniaki połączyłam z mąką, jajkiem i solą. Wyrobiłam elastyczne ciasto.
Farsz. Twaróg połączyłam z drobno posiekaną i usmażoną cebulką, rozgniecionym czosnkiem, doprawiłam koperkiem, solą i dużą ilością pieprzu.
Na dłoni rozpłaszczałam kulkę z ciasta, na to kładłam kulkę farszu, zlepiałam ciasto i formowałam płaskie kotlety. Lekko je panierowałam w bułce tartej i smażyłam na oleju kilka minut z każdej strony.
Udało mi się zrobić pyszne, sycące danie, bardzo przypominające smak ruskich pierogów. Będę je powtarzać, bo jednak mniej z nim pracy niż z ruskimi. Doskonale smakują z kleksem naturalnego jogurtu i sezonową surówką. Polecam!
Przepis dodaję do akcji: Jego wysokość ziemniak!
Jaki fajny pomysł;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. Znam jeszcze szybszy sposób na oszukane pierogi.Farsz zamieszczamy pomiędzy dwoma waflami( andruty ). Przepis znajdziesz u mnie na blogu :)
OdpowiedzUsuńDzięki:) Znam przepis na krokiety z waflami, najczęściej robię farsz ziemniaczano-szpinakowy.
UsuńJuż wiem, co zrobię niedługo na obiad:) Pyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńahh dziękuję Ci za ten przepis! ja uwielbiam ruskie, ale lepienie pierogów to dla mnie katorga:]
OdpowiedzUsuńAleż proszę bardzo, robi się je błyskawicznie:)
UsuńRobimy w domu bardzo podobne kotleciki.
OdpowiedzUsuńNazywamy je, chrupiąca skórka i podajemy z sosem pieczarkowym:)
Uwielbiam
A jeśli dodam mąki zytniej zamiast pszennej czy tez sie uda?
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem powinno się udać, danie może być jedynie cięższe, ale taki urok mąki żytniej. Mój mąż robił ostatnio zwykłe placki ziemniaczane z mąką żytnią i smakowały mu, jedynie mówił, że były właśnie ciężkie.
Usuńgenialne, właśnie takiego przepisu szukam na necie już od 5 minut :) dzięki kochana
OdpowiedzUsuń