piątek, 30 marca 2012

Mielone trochę inaczej.

Zwykłe kotlety z mielonego mięsa są nudne. Często coś zmieniam żeby urozmaicić to danie. Dzisiaj zrobiłam dzieciom mielone kukurydziane. Bardzo im smakowały, no ale wszystkie moje dzieci wprost ubóstwiają kukurydzę:)


Składniki:
ok. 30 dkg zmielonej szynki wieprzowej
1 cebula
pół puszki kukurydzy
otręby pszenne
1 jajko
sól, pieprz


Wykonanie:
Mięso mielone mieszam z drobno pokrojoną cebulką. Dodaję jajko i ok. 3 łyżek otrąb, aby zagęścić masę, dorzucam kukurydzę, doprawiam solą i pieprzem. Formuję w dłoniach maleńkie kotleciki, obtaczam je w bułce tartej i smażę na małej ilości oleju.
Czasami zamiast kukurydzy wrzucam do masy mięsnej drobno pokrojone ogórki kiszone i trochę musztardy, wtedy smak kotletów mielonych jest arcyciekawy i diametralnie inny niż tradycyjne mielone.


3 komentarze:

  1. Ja akurat za kukurydzą nie przepadam, ale często też robię kotlety z jakimiś warzywnymi dodatkami. Fajnie bo za każdym razem można zjeść inne danie ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wyglądają z tymi żółtymi kropeczkami;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Appreciation to my father who stated to me on the topic of this web site, this website is actually awesome.


    Here is my web site; this domain

    OdpowiedzUsuń