Zwykłe kotlety z mielonego mięsa są nudne. Często coś zmieniam żeby urozmaicić to danie. Dzisiaj zrobiłam dzieciom mielone kukurydziane. Bardzo im smakowały, no ale wszystkie moje dzieci wprost ubóstwiają kukurydzę:)
Składniki:
ok. 30 dkg zmielonej szynki wieprzowej
1 cebula
pół puszki kukurydzy
otręby pszenne
1 jajko
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso mielone mieszam z drobno pokrojoną cebulką. Dodaję jajko i ok. 3 łyżek otrąb, aby zagęścić masę, dorzucam kukurydzę, doprawiam solą i pieprzem. Formuję w dłoniach maleńkie kotleciki, obtaczam je w bułce tartej i smażę na małej ilości oleju.
Czasami zamiast kukurydzy wrzucam do masy mięsnej drobno pokrojone ogórki kiszone i trochę musztardy, wtedy smak kotletów mielonych jest arcyciekawy i diametralnie inny niż tradycyjne mielone.
Ja akurat za kukurydzą nie przepadam, ale często też robię kotlety z jakimiś warzywnymi dodatkami. Fajnie bo za każdym razem można zjeść inne danie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Fajnie wyglądają z tymi żółtymi kropeczkami;)
OdpowiedzUsuńAppreciation to my father who stated to me on the topic of this web site, this website is actually awesome.
OdpowiedzUsuńHere is my web site; this domain