poniedziałek, 26 marca 2012

Potrawka z soczewicy

Uwielbiam zieloną soczewice, jest bardzo wszechstronna. Gotuję z jej dodatkiem zupy, robię różnego rodzaju farsze, ale najbardziej lubię soczewicę na gęsto. To taka szybka potrawa jednogarnkowa. Bardzo sycąca.



Składniki:
ok. 5 łyżek soczewicy
1 marchew
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 ogórki kiszone
1 puszka pomidorów lub koncentrat pomidorowy
1 kostka bulionowa
sól, pieprz


Wykonanie:
Soczewicę przepłukuję zimną wodą i gotuję bez soli z marchewką pokrojoną w plasterki. Gdy soczewica jest miękka dodaję kostkę bulionową, następnie wrzucam pokrojone w drobną kostkę cebulę, czosnek i ogórki kiszone oraz pomidory z puszki. Całość gotuję jeszcze przez chwilę i doprawiam solą i pieprzem. Tej zdrowej potrawy nie zagęszczam mąką, raczej zawsze wychodzi odpowiednio gęsta. Jeśli już muszę zagęścić robię to ugotowanym, rozgniecionym ziemniakiem.
To danie za każdym razem może smakować inaczej. Można dorzucić pieczarki, czy paprykę, a już dodanie mięsa powoduje, ze potrawka jest bardziej odżywcza i przypomina gulasz na przykład.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz