Składniki:
20 dkg mąki
3 jajka
6 łyżek cukru
50 ml oliwy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 bardzo duże jabłko
4 średnie marchewki
Wykonanie:
Jajka zmiksowałam z cukrem i oliwą, dodałam starte na tarce o małych oczkach jabłko i marchewki. Mąkę zmieszałam z proszkiem do pieczenia, wsypałam do masy jajecznej i króciutko wymieszałam z mikserem. Wypełniłam ciastem 12 foremek muffinkowych, piekłam ok. 35 minut w temperaturze 200 stopni.
Myślę, że do tych mufinek pasuje dodatek cynamonu i orzechów. Na pewno będę do nich wracać i jeszcze nieraz poeksperymentuję z różnymi dodatkami.
Bardzo smakowite!
OdpowiedzUsuńśliczny kształt.
OdpowiedzUsuńWspaniały smak zamknięty w pięknym kształcie :-)
OdpowiedzUsuńDzieki. Moje foremki rzeczywiście mają piękny kształt, ale ten silikon jakiś lichy. Nie kupujcie silikonowych foremek z Lidla...
OdpowiedzUsuńBrzmią pysznie
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcie smacznych ciasteczek :)
OdpowiedzUsuńPozwoliłem sobie ukraść tenże przepis. :) Póki co muffinki się chłodzą, ale w całym mieszkaniu pachnie wybornie. Mam nadzieję, że ich smak też mnie nie zawiedzie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za fajny i prosty przepis!
Michał :D
Są pyszne, będą ci smakować:) Polecam się na przyszłość:)
UsuńMuffinki zniknęły w mig! Dzisiaj będzie powtórka z rozrywki. :D
OdpowiedzUsuń