Pulpety z indyka często goszczą na talerzach moich dzieci. Tylko sosy się zmieniają, czasami pulpety pływają w pomidorowym, innym razem w pieczarkowym, a dzisiaj był sos koperkowy. Niestety nie miałam świeżego koperku, użyłam suszonego i to już nie jest ten smak.
Składniki:
ok. 30 dkg mięsa mielonego z indyka
2 łyżki kaszy manny
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
koperek
sól, pieprz
ok. 3 szklanek bulionu
Wykonanie:
Mięso mielone zmieszałam z kaszą manną, posiekanym czosnkiem i cebulą, doprawiłam solą i pieprzem i uformowałam małe pulpeciki. Wrzuciłam je do gorącego bulionu, gotowałam do miękkości. Wyjęłam pulpety, a do bulionu wsypałam koperek, doprawiłam i zagęściłam mąką. Dodałam trochę jogurtu naturalnego do smaku i wrzuciłam pulpety do sosu.
Podaję takie mięsko w sosie z ryżem, makaronem, ziemniakami, ale moje dzieci najbardziej lubią z kaszą i surówką.
Kotlety z kaszą są przepyszne, wyjątkowo delikatne :)
OdpowiedzUsuńA sos koperkowy to wspomnienie dzieciństwa :)
Tak to prawda, nie mogę się już doczekać na świeży koperek.
UsuńBardzo mi się podobają. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam spróbować, fajnie smakują.
Usuńmięso indycze zostało wymieszane z juz ugotowaną kaszą czy z surowa?
OdpowiedzUsuńKasza ma być surowa.
Usuń