Wersja z oliwą
Wersja z jogurtem
Składniki:
6 marchewek
2 pomarańcze
pół cytryny
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie cukier, słodzik, ksylitol czy syrop z agawy)
kilka kropel oliwy z oliwek lub 2 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Mieszam w misce starte na tarce o dużych oczkach marchewki i pomarańcze pokrojone w małe kawałki. Wyciskam do tego sok z połowy cytryny i dodaję kilka kropel oliwy z oliwek lub jogurt naturalny.
To są takie wersje najprostsze, ale można surówkę wzbogacić, orzechami, rodzynkami, różnymi pestkami, a nawet sezonowymi owocami.
Przepis dodaję do akcji: Sałatki bez majonezu
Ciekawa surówka. My robimy z jabłkiem i dzieci lubią, muszę sprawdzić czy w tej wersji też polubią.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
No właśnie surówka z jabłkami nam się znudziła i stąd ta wersja:)
Usuńpysznie, nigdy nie wpadłam na to by pomarańcz i marchew połączyć.
OdpowiedzUsuńPodwieczorek jak podwieczorek, ale ja bym taką zjadła na kolację ....
OdpowiedzUsuńDusiu polecam spróbuj:)
OdpowiedzUsuńSzarlotek na kolację jak najbardziej, ale dla dorosłych, moje dzieci to by raczej do rana z głodu padły, hi, hi:)