Lubię gotować zdrowo i ekonomicznie. Przy niewielkim nakładzie pracy i małych kosztach też można stworzyć coś pysznego. Znajdziecie u mnie przepisy codzienne i imprezowe, ale zawsze smaczne. Wykonuję też i sprzedaję biżuterię z żywicy. Zalewam nią suszone kwiaty i inne cudeńka. Zapraszam na bloga i fb napisz jeśli coś Cię zainteresuje :)
poniedziałek, 3 września 2012
Najlepsze pancakes.
Od naszych polskich naleśników moje dzieci zdecydowanie wolą "pankejki". Robiłam już różne wersje, wypróbowałam kilka przepisów, ale jakoś najbardziej przypadł nam do gustu przepis z bloga Przepisy Aleksandry.
Składniki (podaję z moimi zmianami):
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki maślanki owocowej
2 łyżki trzcinowego cukru
3 łyżki oleju
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
Wykonanie:
Suche składniki mieszam w jednej misce. W większej misce mieszam mokre składniki i dosypuję do nich suche, lekko, niezbyt dokładnie mieszając całość. Jeśli macie dobrą patelnie placuszki możecie smażyć bez tłuszczu, niestety smażone nachoćby niewielkiej ilości oleju są lepsze, bardziej chrupiące.
W ten sposób przygotowane pancakes są wystarczająco słodkie, ja pozwalam moim dzieciom jedną sztukę dodatkowo polać np. domową galaretką z aronii. Gdy użyjecie maślanki naturalnej, dodajcie trochę więcej cukru.
Robiłam je już z różnymi dodatkami, pyszne są np. z rodzynkami i skórką cytrynową.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kiedyś wreszcie muszę zrobić pancakes...Zachęciłaś mnie:-)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne placuszki:)
OdpowiedzUsuńWitam !
OdpowiedzUsuńprzyznałam
Twojemu blogowi Versalite Blogger Award ,
często zaglądam do Ciebie i podobają mi się Twoje przepisy.
Po szczegóły zapraszam do siebie :)
można użyc zwykłego cukru zamiast trzcinowego?
OdpowiedzUsuńJasne. Ja używam cukru trzcinowego, bo to takie "mniejsze zło" :)
UsuńDzięki za fajny przepis. Dałam jeszcze syrop klonowy i jagody na upieczone placki. polecam
OdpowiedzUsuń