środa, 11 lipca 2012

Prosta chałka.

Ja tam się drożdży nie tykam, ta chałka to dzieło mojej siostry:) Stąd czerpała inspirację.



Składniki:
ok. 80 dkg mąki
ok. 3 dkg drożdży świeżych
7 łyżek cukru
420ml mleka
1/4 łyżeczki soli
2 małe lub 1 duże jajo
1,5 łyżki oliwy
Jajo do posmarowania

Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść, odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na 6 części z których utoczyć wałeczki i zapleść chałki. Znów odstawić do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym jajkiem, piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Naprawdę pyszna była ta chałka, puszysta i słodka, najlepiej smakowała posmarowana prawdziwym masłem i popijana kakao.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz