piątek, 6 lipca 2012

Brownie w filiżankach.

I znów przepis z cyklu: "Zrobione przez moją siostrę". Dzisiaj zapraszamy na klasyczne brownie, jednak pieczone w inny sposób, a mianowicie w filiżankach. W ten sposób powstały śliczne, czekoladowe, rozpływające się w ustach babeczki. Źródło.



Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
10 dkg mąki
30 dkg cukru
20 dkg masła
6 jajek
skórka pomarańczowa


Wykonanie:
Najpierw należy rozpuścić czekoladę z masłem, moim zdaniem najlepiej w mikrofalówce. Teraz trzeba zmiksować jajka z cukrem i mąką i dodać do tego rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę z masłem, oraz skórkę pomarańczową. Masę wyłożyć do natłuszczonych i wysypanych bułka tartą filiżanek, piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut.
Pyszne, słodkie i mocno czekoladowe babeczki idealne do gorzkiej kawy:)


Przepis dodaję do akcji: Czekolada w roli głównej.



oraz do akcji: Szybkie ciasta - czyli RATUNKU GOŚCIE!!!

1 komentarz: