wtorek, 24 lipca 2012

Ciasto drożdżowe z malinami i brzoskwiniami.

Jako, że mnie ciasto drożdżowe nie lubi, tę drożdżówkę upiekła moja siostra. Pięknie to ciasto wygląda, szkoda, że ja nie umiem takiego upiec. Na szczęście siostra się z nami dzieli:) Źródło.



Składniki:
Ciasto.
ok. 60 dkg mąki
5 dkg drożdży
6 łyżek cukru
1 jajko
1 szklanka ciepłego mleka
3 łyżki wody
3 łyżki rozpuszczonego masła
dowolne owoce (tutaj maliny i brzoskwinie co daje ciekawy efekt wizualny)

Kruszonka:
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki rozpuszczonego masła (całość rozgnieść w palcach)


Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru. Dodać ciepłe mleko i 3 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na 15. Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę,  roztrzepane jajko, roztopione masło, wodę oraz cukier i zagnieść  ciasto. Znów odstawić do wyrośnięcia, gdy podwoi swoją objętość znów wyrobić.
Ciasto wyłożyć do formy, ułożyć na nim owoce, posypać kruszonką i jeszcze na kilka minut odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Można polać lukrem. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz