Zawsze jak mój syn Kuba nocuje u cioci, moja siostra piecze mu takie maślane bułeczki. To już chyba tradycja:) Źródło.
Składniki:
60 dkg mąki pszennej
3 jajka
5 dkg drożdży
6 dkg masła
1 szklanka mleka
6 łyżek cukru
1 jajko do smarowania bułeczek
Wykonanie:
Z drożdży, łyżki cukru, 8 łyżek mąki i ciepłego mleka zrobić rozczyn, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać mąkę, resztę cukru, wbić jajka, wlać rozpuszczone masło , wyrobić ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywać po kawałku ciasta, formować bułeczki, smarować je rozbełtanym jajkiem i znów odstawić do podrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, aż do zrumienienia.
Bułki są przepyszne, słodkie, bardzo puszyste i długo świeże.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz