Jeśli lubicie ciężkie i wilgotne ciasta, mam coś dla Was:) Źródło.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
3 jajka
30 dkg jogurtu morelowego ( 2 małe opakowania)
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy
owoce (tutaj nektarynki, czereśnie i truskawki)
Wykonanie:
Osobno zmieszać składniki mokre i suche. Mokre wlać do suchych, wymieszać niezbyt dokładnie. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nałożyć owoce, piec ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni.
Ciasto jest naprawdę pyszne, aczkolwiek uważam, że za słodkie.
pysznie się zapiekły te owoce na wierzchu
OdpowiedzUsuńRzeczywiście. Fajnie, że nie opadło, a wiadomo, różnie z tym bywa:)
UsuńWpraszam się na kawę i to ciasto do kawy :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem jakie ciasto upiekę następne. Wczoraj zrobilam z jagoodami i malinami, takie proste, raz dwa. Musimy je zjesc, a potem zabieram sie za Twoj przepisik :)
OdpowiedzUsuńSmacznego życzę:)
Usuńja trochę zmodyfikowałam przepis, dodałam budyń czekoladowy bo miałam mala mąki ziemniaczanej i wyszło jogurtowo-czekoladowe.
OdpowiedzUsuńSzukałam fajnego,prostego ( i dobrze napisanego) przepisu na ciasto jogurtowe. I znalazłam :) Ciasto zrobione, już zjedzone i wyszło przepyszne!
OdpowiedzUsuńdziś piekłam, przepyszne ciasto!
OdpowiedzUsuń