Miło mi poinformować, że znalazłam się w finałowej piętnastce zwycięzców w konkursie Ekonomia Gastronomia. Proszę kliknij w banerek i zagłosuj na moją otrębową pizzę. Dziękuję:))
Dzisiaj pokażę Wam jak przygotowuje ryż na obiad. Nie lubimy zwykłego gotowanego ryżu i bardzo rzadko taki jadamy. Ryż w moim wydaniu jest pyszny sam w sobie i nie potrzebuje żadnych dodatków w postaci sosów.
Składniki:
3 garście ryżu
1 marchewka
1 cebula
koperek
bulion
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, wrzucam ryż, drobno pokrojoną cebulę, koperek, oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Całość chwilkę smażę ciągle mieszając, następnie ryż z warzywami podlewam bulionem i przykrywam patelnie. W miarę wchłaniania się bulionu, dolewam go w niewielkich ilościach. Robię tak do chwili gdy ryż jest gotowy.
To bardzo proste i szybkie danie, ale takie właśnie są według mnie najlepsze:) Ja z mężem jedliśmy tak przyrządzony ryż z surówką z kiszonej kapusty, a dzieci dodatkowo z kotlecikami z mięsa mielonego.
Oczywiście dodatki mogą być różne, szczerze mówiąc używam co mi w lodówce zalega, najczęściej są to warzywa, ale ostatnio była to szynka :)
Rewelacja ! :) Podejrzewałam robiąc, ze musi być smaczne, ale efekt przerósł zdecydowanie moje najśmielsze oczekiwania ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, będę śledzić wszystkie przepisy uważnie w poszukiwaniu kolejnych perełek :)
Cieszę się, że Ci smakowało i dziękuję za miły komentarz:)
Usuńwłaśnie takiego ryżu szukałam do dzisiejszego obiadu-zrazów z marchewką i selerem-tak przyrządzony ryż będzie się świetnie razem komponował :)
OdpowiedzUsuńDziś na obiad u nas z schabem nadziewanym serem inszynka;) połączenie jak dla mnie dość dziwne, ale maz uwielbia!
OdpowiedzUsuńZrobiłem skrócona wersję już po fakcie ugotowania ryżu. Do startej marchewki dodałem 1 wołowa kostę rosołowa (tylko taka mialem) i ugotowalem. Po ugotowaniu dosypalem juz ugotowany ryż i wymieszałem. Ryż wyszedł super. Do tego były buraczki (sól, pieprz, cebulka, łyżeczka musztardy), mizeria z ogórków (ogórek pocięty najpierw na 4 części wzdłuż i dopiero pocięty w poprzek, sól, pieprz, śmietana) i łosoś smażony na rumiano.
OdpowiedzUsuńTo takie risotto ....
OdpowiedzUsuńMniam..... pyszne
OdpowiedzUsuńPycha tak na szybko jak nic w domu nie ma do obiadu super
OdpowiedzUsuńRewelacja,proste danie i bardzo pyszne, idealny zamiennik z ziemniakami
OdpowiedzUsuń