Składniki:
25 dkg twarogu chudego
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
jajko
skórka starta z 1 mandarynki
Wykonanie:
Najpierw ubiłam białko jaja z 1 łyżką cukru. Zmiksowałam pozostałe składniki i do powstałej masy delikatnie wmieszałam białko. Do tych placuszków powinno się używać sera tłustego, ale my takiego unikamy, więc przy miksowaniu masy wlałam do niej odrobinę mleka. Uważam, że na smaku placuszki nic nie straciły.
Małdrzyki smaży się kładąc łyżkę ciasta na gorący olej, dosłownie chwilę z każdej strony. Placuszki są lekkie, wspaniale puszyste i naprawdę pyszne. Z tej ilości składników wyszło mi dwanaście placków.
gratulacje!
OdpowiedzUsuńPomysł znakomity , dzieci uwielbiają takie smaki... :)My dorośli też , ale nas nie ma kto rozpieszczać...
OdpowiedzUsuńTo prawda, dla siebie samej nie robiłabym takiego dania, ale przy dzieciach zawsze coś dla mnie zostanie:)
Usuń