Makrela wędzona, jajko... Takie pasty kanapkowe zna i jada chyba każdy. Chciałam żeby nasze dzisiejsze śniadanie było trochę inne, więc zmodyfikowałam lekko klasyczną wersję i tak powstała naprawdę fajna pasta kanapkowa.
Składniki:
1 makrela wędzona
5 łyżek jogurtu greckiego
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pół pęczka koperku
sól, pieprz
Wykonanie:
Makrelę oddzieliłam od ości i roztarłam widelcem z jogurtem greckim. Dodałam posiekane jajka, koperek i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszałam i delikatnie doprawiłam. Ilością jogurtu można regulować gęstość pasty, my nie lubimy bardzo zwartej, więc dodałam go dosyć dużo.
Pasta jest delikatna w smaku, lekko słodka, aromatyczna. Takie danie to solidna porcja białka, jeśli Wasze pociechy nie przepadają za zwykłą makrelą, może polubią taką pastę?
Hej, robiąc pastę pierwszy raz ściśle trzymałam się Twojego przepisu. Wyszła bardzo smaczna. Od tego czasu robiłam już kilka razy z ew. różnymi dodatkami, tj. szczypiorkiem, cebulką, papryką itp, i pasta nadal jest bardzo smaczna. Dzięki za przepis, pozdrawiam, Basia :)
OdpowiedzUsuń