Tak się złożyło, że miałam kilka produktów, które musiałam jakoś zagospodarować, żeby nie wyrzucić. Trzy suche bułki, dwie frankfurterki, kawałek zwiędłej papryki. Nigdy jeszcze nie robiłam żadnych knedli, tym bardziej z bułki, więc pomyślałam, że najwyższy czas to zmienić.
Składniki:
Ciasto
3 małe suche bułki
1 jajko
3 łyżki mąki
ok. 3/4 szklanki bulionu
Farsz
kilka pieczarek
2 frankfurterki
pół cebuli
kawałek czerwonej papryki
pietruszka zielona
1 marchewka
sól, pieprz
Wykonanie:
Ciasto. Bułkę pokroiłam w kostkę, zalałam gorącym bulionem i odstawiłam na pół godziny. Następnie dodałam jajko i trzy płaskie łyżki mąki. Wyrobiłam ciasto rękę, a że było dosyć luźne odstawiłam je na kilkanaście minut do lodówki.
Farsz. Marchewkę starłam na tarce, a resztę składników drobno posiekałam. Wszystko razem wrzuciłam na patelnie i poddusiłam bez dodatku tłuszczu.
Porcje ciasta rozpłaszczałam na zwilżonych dłoniach, na to kładłam łyżkę farszu i zawijałam zgrabną kluseczkę. Gotowałam w bulionie na bardzo małym ogniu kilka minut. Podałam z sosem koperkowym.
Wyszło mi 6 dosyć sporych knedli, co jak na trzy małe bułki i kilka resztek jest super wynikiem:) Knedle smakowały nam bardzo, ale dobrze podawać je z jakimkolwiek sosem, z koperkowym komponowały się doskonale.
Wpis dodaję do akcji: Pieczarkowy tydzień 2012
Świetny patent na wykorzystanie czerstwych bułek! Pieczarki na pewno pasują tu jak ulał! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Pieczarkowy Tydzień 2012.
OdpowiedzUsuńA to pomysł ... wart sprawdzenia :)pozdrawiam
OdpowiedzUsuń