Składniki:
10 łyżek otrąb pszennych
3 łyżki otrąb owsianych
10 łyżek wody (ew. mleka)
0,5 kostki chudego twarogu (12,5 dkg)
1 łyżka słodzika (lub miodu, cukru, stewii)
4 jabłka
3 łyżki słonecznika
Otręby zalałam wodą i odstawiłam na pół godziny. Gdy napęczniały dodałam do nich twaróg i słodzik, całość wymieszałam widelcem i przełożyłam do foremki 20 x 20xm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 10 minut w temperaturze 200 stopni.
W tym czasie starłam jabłka na tarce o dużych oczkach i lekko przesmażyłam do odparowania wody. Miałam bardzo słodkie jabłka, więc ich już nie słodziłam.
Na podpieczony spód wyłożyłam jabłka, dla lepszego efektu wizualnego i zdrowotnego na jabłka wysypałam słonecznik. Piekłam jeszcze kilkanaście minut.
Szarlotka jest cudowna, spróbujcie, jeśli lubicie takie zdrowe wypieki. Na pewno nie pójdą Wam w biodra:)
Nie wyliczam na co dzień skrupulatnie kalorii, ale tutaj się o to pokusiłam. Całe ciasto ma ok. 600 kcal, więc jeśli pokroicie je na 9 kawałków, jeden ma tylko ok. 70 kcal czyli tyle co nic, a ile w nim zdrowych składników i przyjemności z pysznego jedzenia:)
Tytuł posta bardzo mnie zaintrygował. Okazuje się, że jednak można pysznie, a przy tym bardzo dietetycznie....
OdpowiedzUsuńCoraz częściej przekonuję się, że można:)
UsuńBardzo ciekawy przepis, jakoś na razie bałam się zaryzykować z dietetycznym ciastem, a może niesłusznie...
OdpowiedzUsuńWiesz, nie ma się co bać. Zakalec nie wyjdzie:) Uważam, że łatwiej robić tego typu ciasto niż tradycyjną szarlotkę, a już na pewno szybciej.
Usuńciekawe :)
OdpowiedzUsuńja niedługo będę robiła dietetyczne ciasto mocno czekoladowe ;)
O... to ciasto dla mnie,tez jestem na diecie więc na pewno w najbliższym czasie wypróbuję ten przepis:)zastanawiam się czy dodać jabłka prażone z Lidla bo są rewelacyjne do szarlotek:)myślę że mogę.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPewnie,że możesz. Nawet jak mają trochę cukru, nie:)
Usuńsuper:) podoba mi sie przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńBez wątpliwości - do wypróbowania z tofu :)
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić :D
OdpowiedzUsuńwłaśnie siedzi w piekarniku, zobaczymy co z tego wyjdzie.. :)
OdpowiedzUsuńWyjdzie, wyjdzie:) Daj znać jak smakowało:)
UsuńCiekawy przepis. Zupełnie inny od tradycyjnego, a jednak brzmi równie pysznie. I do tego jak dietetycznie :)
OdpowiedzUsuńcały efekt dietetyczny psuje słonecznik - ma bardzo dużą zawartość tłuszczu niestety
OdpowiedzUsuńI co z tego? Przecież nie polałam ciasta smalcem wieprzowym, tylko posypałam zdrowym ziarnem. Nie przesadzajmy...
UsuńSłonecznik zawiera tłuszcze bardzo dobre przyswajane przez organizm, których potrzebuje do codziennego funkcjonowania, tak jak białek i węglowodanów. Jest tutaj świetnym dodatkiem! Moja wlasnie siedzi w piekarniku, ja dodałam jeszcze troche cynamonu. Pozdrawiam :)
UsuńŚwietny przepis, mam pytanie czy można zrezygnować z twarogu? (dieta bezmleczna)i co zamiast?
OdpowiedzUsuńDziękuję. Twaróg być musi, trzyma całość. Co zamiast? Może jakieś tofu, niestety nie jadam i nie znam się na tym. A może spróbujesz szarlotki jaglanej? Wegańska jest :)
Usuńhttp://smacznie-zdrowo-tanio.blogspot.com/2013/01/dietetyczna-i-wyjatkowo-zdrowa.html
Niestety wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem i...nie wyszło :( Nie mam pojęcia dlaczego spód zupełnie się nie ściął i zamiast ciasta wyszła maź..
OdpowiedzUsuńSzkoda, że Ci ciasto nie wyszło. Skoro się nie upiekło, możliwe jest, że otręby nie wchłonęły płynu. Pewnie każde otręby są inne.
UsuńWłaśnie szukałam jakiegoś zdrowego ciasta,jak zrobię dam znać jak wyszło.
OdpowiedzUsuń