czwartek, 11 października 2012

Proste i tanie kotleciki z grochu.

Mój mąż nie je mięsa, więc robię kotleciki z różnych różności, z groch zrobiłam po raz pierwszy. Bardzo nam smakowały, no i zawsze to coś nowego w naszym menu. Inne w przeważającej części bezmięsne kotlety znajdziecie tutaj.


Składniki:
ok. 30 dkg grochu łuskanego
1 jajko
2 łyżki mąki
sól, pieprz
przyprawy (u mnie jak zwykle lubczyk)
bułka tarta i olej do smażenia


Wykonanie:
Najpierw ugotowałam groch aż do odparowania całego płynu. Ja akurat miałam rosół, więc w nim ten groch ugotowałam, ale groch ma wyraźny smak, więc w wodzie z przyprawami też się obroni.

Do całkowicie wystudzonego grochu dodałam jajko, sól, pieprz i lubczyk, wymieszałam ręką, formowałam kotleciki, obtaczałam w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane kotleciki trochę się rozpadały podczas pieczenia, więc dodałam 2 łyżki mąki pszennej, która uczyniła je zwartymi i zdecydowanie lepszymi.

Fajne są te kotlety, spróbujcie, polecam. Z dodatkiem warzyw mamy pełnowartościowy posiłek i jak zwykle co dla mnie najważniejsze cieszę się, że smakowały dzieciom:)



Przepis dodaję do akcji: Nakarm się studencie!

5 komentarzy:

  1. Ja wprawdzie jem mięso ale taki pomysł to zawsze fajna odmiana dla "oklepanego" schaboszczaka czy mielonego. Wygląda też bardzo apetycznie!!:) Pozdrawiam:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Z ogórkami podano do stołu.. świetne połączenie obiadowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nic nie piszesz o zmieleniu tego grochu, bo chyba trzeba do kotlecikow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba mielić grochu. Ugotowany do odparowania płynu, jest miękki i rozpadający się.

      Usuń