piątek, 24 sierpnia 2012

Zdrowe owsiane florentynki, bez tłuszczu i mąki.


Te ciasteczka upiekła moja siostra, która tak jak my uwielbia wszelkie ciastka owsiane. Inspiracja.

Składniki:
100 gram płatków owsianych
80 gram cukru pudru
1 jajko
180 gram różności (tutaj siemię lniane Propozycja Ekożerców, pestki dyni i słonecznika, skórka pomarańczowa, gorzka czekolada)


Wykonanie:
słonecznik, siemię i pestki dyni uprażyć, oczywiście każde osobno. Połączyć wszystkie składniki i formować ciasteczka. Najłatwiej jest to zrobić w ten sposób:


 Ciasteczka piec w temperaturze 150 stopni, ok. 15 minut. Trzeba kontrolować czas pieczenia, ciasteczka za długo pieczone staną się gorzkie. Przed zdjęciem ciasteczek z blachy należy troszkę odczekać, aby się nie połamały.
Florentynki są aromatyczne, niezbyt słodkie i baaardzo aromatyczne.



9 komentarzy:

  1. Muszą być pyszne. Zapisuję do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na słodką przekąskę a do tego pełnowartościową i zdrową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne. A to urządzenie na zdjęciu to są jakieś foremki do wykrawania ciastek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to taka zwykła wykrawaczka. Siostra mówiła, że masa była sypka i to był najlepszy sposób żeby te ciasteczka w ogóle miały jakiś kształt:)

      Usuń
  4. Takie zdrowe pyszności:)
    A cukier w sumie chyba można zastąpić miodem?

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędne! Wypakowane zdrowymi składnikami, bez zbędnych dodatków...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dosyć, że smaczne to jeszcze zdrowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie ciacha do pochrupania :]

    OdpowiedzUsuń