Lubię gotować zdrowo i ekonomicznie. Przy niewielkim nakładzie pracy i małych kosztach też można stworzyć coś pysznego. Znajdziecie u mnie przepisy codzienne i imprezowe, ale zawsze smaczne. Wykonuję też i sprzedaję biżuterię z żywicy. Zalewam nią suszone kwiaty i inne cudeńka. Zapraszam na bloga i fb napisz jeśli coś Cię zainteresuje :)
piątek, 24 sierpnia 2012
Zdrowe owsiane florentynki, bez tłuszczu i mąki.
Te ciasteczka upiekła moja siostra, która tak jak my uwielbia wszelkie ciastka owsiane. Inspiracja.
Składniki:
100 gram płatków owsianych
80 gram cukru pudru
1 jajko
180 gram różności (tutaj siemię lniane , pestki dyni i słonecznika, skórka pomarańczowa, gorzka czekolada)
Wykonanie:
słonecznik, siemię i pestki dyni uprażyć, oczywiście każde osobno. Połączyć wszystkie składniki i formować ciasteczka. Najłatwiej jest to zrobić w ten sposób:
Ciasteczka piec w temperaturze 150 stopni, ok. 15 minut. Trzeba kontrolować czas pieczenia, ciasteczka za długo pieczone staną się gorzkie. Przed zdjęciem ciasteczek z blachy należy troszkę odczekać, aby się nie połamały.
Florentynki są aromatyczne, niezbyt słodkie i baaardzo aromatyczne.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Muszą być pyszne. Zapisuję do zrobienia!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na słodką przekąskę a do tego pełnowartościową i zdrową :)
OdpowiedzUsuńFajne. A to urządzenie na zdjęciu to są jakieś foremki do wykrawania ciastek?
OdpowiedzUsuńTak to taka zwykła wykrawaczka. Siostra mówiła, że masa była sypka i to był najlepszy sposób żeby te ciasteczka w ogóle miały jakiś kształt:)
UsuńTakie zdrowe pyszności:)
OdpowiedzUsuńA cukier w sumie chyba można zastąpić miodem?
Podejrzewam, że bez problemu:)
OdpowiedzUsuńObłędne! Wypakowane zdrowymi składnikami, bez zbędnych dodatków...:)
OdpowiedzUsuńDosyć, że smaczne to jeszcze zdrowe :-)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciacha do pochrupania :]
OdpowiedzUsuń