czwartek, 16 sierpnia 2012

Biszkopt. Mój ulubiony przepis.


Przepis na ten biszkopt znalazłam w baaardzo starej książce kucharskiej, którą dostałam od teściowej. Tytułu niestety nie znam, bo książka jest w ciężkim stanie i okładki nie ma. Ten biszkopt zawsze mi się udaje, dobrze się kroi i nie jest gumowy, może któraś z was zechce spróbować:)

  
Składniki:
6 jajek
20 dkg mąki
25 dkg cukru pudru (daje ok 15 dkg cukru zwykłego)


Wykonanie:
Białka ubijam z połową cukru, żółtka miksuję z resztą cukru. Do masy żółtkowej przesiewam trochę mąki, dodaję trochę piany z białek, znów mąka i piana i tak dodaję je warstwami, aż do wykończenia składników. Teraz wszystko mieszam drewnianą łyżką, powoli i delikatnie. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód formy) i piekę w 180 stopniach do suchego patyczka.
 Zawsze wkładam biszkopt do maksymalnie nagrzanego piekarnika czyli 250 stopni i w momencie włożenia formy zmniejszam temperaturę do 180 stopni.
Biszkopt zawsze wychodzi i jest równiutki. Jeśli chcę uzyskać biszkopt kakaowy odejmuję 3 łyżki mąki i dodaję 3 łyżki kakao. Czasami dodaję łyżeczkę proszku do pieczenia, ale nie widzę różnicy w jakości ciasta.


6 komentarzy:

  1. Jaki pulchny wyszedł Ci ten biszkopt, super :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. cos tam wyszło , ale moim zdaniem za dużo mąki w przepisie...hmm, zrobiłem drugi w proporcjach jedna lekko z górką łyżka mąki na jajko, tyle samo cukru (minus jedna łyżka mąki na trzy łyżki kakao) i ten już przekroiłem na trzy warstwy z twojego przepisu dało rade na dwie...ale dobór temperatury idealny, cza pieczenia 16 min. na duzą blachę dalem 8 jaj ...z 10 tez by się zmiescił :)
    pozdrawiam Władek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz,a moim zdaniem mąki w przepisie jest w sam raz. Inaczej bym go na blogu nie umieściła.
      Pozdrawiam Kura :)

      Usuń
  3. a proszku do pieczenia sie nie daje ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń