Składniki:
1/2 kg mąki
szklanka mleka
10 dkg cukru
4 dkg drożdży
3 żółtka
6 dkg masła – rozpuszczonego i wystudzonego
cukier waniliowy
1/4 łyżeczki soli
1 jajko do smarowania ciasta
3 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Jabłka pokroić w drobną kostkę i posypać cynamonem. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 5 dkg maki i tyle mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, wyłożyć do miski z mąką, dodać rozczyn, resztę mleka, sól, aromat. Wyrabiać ciasto, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Dodawać powoli stopiony tłuszcz i nadal wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wałkować niezbyt grubo (7-8 mm) i kroić na kwadraty 10x10 cm. Na środku każdego kwadratu nakładać porcję jabłek i sklejać przy pomocy białka przeciwległe rogi. Zostawić do wyrośnięcia, Następnie smarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
I jedna duża drożdżówka :) |
Smakowite drożdżowe kopertki. Mniam, mniam!
OdpowiedzUsuńfajne:) lubie domowe ciasta:)
OdpowiedzUsuń