Lubię gotować zdrowo i ekonomicznie. Przy niewielkim nakładzie pracy i małych kosztach też można stworzyć coś pysznego. Znajdziecie u mnie przepisy codzienne i imprezowe, ale zawsze smaczne. Wykonuję też i sprzedaję biżuterię z żywicy. Zalewam nią suszone kwiaty i inne cudeńka. Zapraszam na bloga i fb napisz jeśli coś Cię zainteresuje :)
wtorek, 28 sierpnia 2012
Dietetyczna papryka faszerowana
Nawet gdy nie jesteście na diecie polecam Wam tę zdrową przekąskę. Tak przygotowana papryka nie ma wielu kalorii, a dobrych składników dużo. Zależy oczywiście czym nadziejecie paprykę. Podstawą jest chudy twaróg.
Składniki:
papryka
twaróg chudy
jogurt naturalny
żelatyna lub agar
groszek
cebula
sól
Wykonanie:
Z papryki odciąć "kapelusz", czyścić ją z nasion i grubszych błonek. Ser wymieszać z jogurtem, groszkiem, drobno pokrojoną cebulą, solą i namoczoną żelatyną. Paprykę nadziać masą serową, mocno ją upychając, przykryć częścią papryki z ogonkiem i wstawić do lodówki do stężenia. Ciężko podać ilość składników, ponieważ to zależy od wielkości papryki. Ja miałam ją sporą i np. sera użyłam ok. 15 dkg. Dobrze jest wybrać mocno pofałdowaną paprykę, moja była okrągła i nie wygląda po pokrojeniu w plasterki tak ładnie jak bym chciała:)
To jest najprostsza wersja tego dania, a raczej przekąski. Czasami do masy serowej dodaję oliwki lub szynkę pokrojoną w kosteczkę, można tu dużo pokombinować.
Wybaczcie zdjęcia z wygryzioną czapeczką papryki, niestety gdy tylko się na chwilkę odwróciłam, mąż dobrał się do papryki:) :)
Przepis dodaję do akcji: Warzywa psiankowate 2012
Etykiety:
Dietetycznie,
Dobre dla dzieci,
Twaróg,
Wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
To jest świetna przekąska, robiłam kiedyś krążki z papryki z pastą z twarogu i sardynek, mniam.
OdpowiedzUsuń