Rzadko piekę zwykłe babki, ale piaskowa od dawna za mną "chodziła". Upiekłam najprostszą babkę, dwukolorową. Była dobra, jednak trochę sucha, ale chyba takie właśnie mają być babki piaskowe? W każdym razie z filiżanką kawy smakowała zaskakująco dobrze.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
4 jajka
25 dkg margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt waniliowy
2 łyżki kakao
posypka do ciast
polewa żelatynowa
Wykonanie:
Rozpuściłam masło i odstawiłam do przestygnięcia, obie mąki przesiałam z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksowałam z cukrem i ekstraktem waniliowym, nadal miksując dosypywałam stopniowo mąkę i na końcu wlałam do ciasta margarynę. Ciasto podzieliłam na 2 części, do jednej dodałam kakao. Formę keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia, wlałam do niej ciasto jasne, a potem ciemne. Piekłam godzinę w temperaturze 200 stopni.
Następnym razem piekąc tę babkę część kakaową zrobię mniejszą, babka będzie wizualnie ładniejsza:)
Zapomniałaś słońce o 4 lub 5 jajach :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Poprawione.
UsuńBabka super,bardzo nam wszystkim smakowala...
OdpowiedzUsuńZrobilam bez polewy i posypki i tez bylo ok...
OdpowiedzUsuńO polewie zelatynowej pierwsze slysze,musze wyprobowac...skad taki ciekawy przepis na polewe?
OdpowiedzUsuńPrzepis na tę polewę pochodzi z forum cincin, kliknięcie przekierowuje do przepisu. To najlepsza polewa świata, nie kruszy się przy krojeniu i pięknie błyszczy.
Usuńzdrowo z margaryną i mąka pszenną, to wyjątkowo niezdrowo, powinnaś się zastanowić nad zmianą nazwy boga
OdpowiedzUsuńA Ty się zastanów nad sobą...
OdpowiedzUsuńnic tu zdrowego nie widzę ...
OdpowiedzUsuńNie piecz w takim razie. Uwierz nie zmuszam:)
Usuń