niedziela, 18 listopada 2012

Wegetariańskie spaghetti.

Mój mąż nie jada mięsa, więc czasami robię mu wegetariańskie spaghetti. Mam tutaj duże pole do popisu, bo można je zrobić w naprawdę wielu wersjach. Dzisiaj jego ulubione spaghetti z cukinią.



Składniki:
1 puszka krtojonych pomidorów
2 cebule
1 niewielka cukinia
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
ulubione zioła
odrobina cukru
makaron

Wykonanie:
Drobno kroje cebulkę i lekko ją przesmażam na niewielkiej ilości oleju. Dorzucam cukinię pokrojoną w kostkę i duszę całość chwilkę. Dodaję całą puszkę pomidorów, czosnek, cukier, zioła (często mieszankę do pizzy), sól i pieprz. Całość trzymam na ogniu, czasami mieszając, do odparowania wody i gotowe.

Taki sos jest zdrowy, nietuczący i łatwy do przygotowania. Można go zrobić dzień wcześniej, trzymać w lodówce, a po powrocie z pracy tylko podgrzać, ugotować makaron i cały obiad mamy gotowy w 10 minut:)

Wersja dla dzieci: makaron pełnoziarnisty i odrobina jogurtu do sosu.


2 komentarze:

  1. Pyszności :) Bardzo lubię taki zdrowy, wegetariański makaron, choć u mnie obowiązkowo dochodzi do tego ser.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię,a takie dietetyczne tym bardziej, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń