wtorek, 13 listopada 2012

Sernik bez sera:)

Sernik bez sera, czyli sernik na gęstym jogurcie. Bardzo delikatny w smaku. Słodki, pachnący pomarańczami, myślę, że to świetny pomysł na święta. Inspiracja.



Składniki:
2 duże gęste jogurty (Bakoma jest bardzo fajna)
5 jajek
0,5 szklanki oleju
ekstrakt waniliowy
1 szklanka cukru
2 opakowania budyniu waniliowego (na 0,5 litra mleka)
rodzynki
skórka starta z 1 pomarańczy

Wykonanie:
Jogurty zmiksować z jajkami, olejem, budyniem i ekstraktem. Osobno ubić białka z całym cukrem i połączyć je delikatnie z masą jogurtową. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 1 godziny i 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Kroić po całkowitym wystudzeniu. Sernik jest przepyszny i opada tylko minimalnie.


6 komentarzy:

  1. Już dawno sama taki wymyśliłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak sernik, smakuje pewnie podobnie. Trzeba zrobic i się przekonać

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł, kupuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robiłam coś podobnego na kwaśnej śmietanie - smakuje super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda tak zachęcająco, że juz zrobiłam listę zakupów:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjny sernik,ja zrobiłam go wczoraj z jogurtów Pilos greckich,wyszedł naprawdę pierwsza klasa:)

    OdpowiedzUsuń