niedziela, 13 stycznia 2013

Mocno czekoladowe ciasto.

Dzisiaj proponuję Wam ciasto, które można upiec dla swojej drugiej połowy. Taki deser po romantycznej kolacji smakuje wybornie. Ciasto jest wyjątkowo proste do zrobienia i każdemu powinno się udać. Chciałam je upiec w formie serca, ale nigdzie w pobliskich sklepach takiej formy nie dostałam, na szczęście pogrypowe osłabienie pozwoliło mi się z tym pogodzić i nie szukać dalej :) Ciasto upiekłam w szerszej keksówce i też jest ładne.


Składniki:
Ciasto
20 dkg mlecznej czekolady
15 dkg masła
10 dkg cukru
5 jajek
15 dkg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Krem
10 dkg białej czekolady
3 łyżki cukru pudru
ok. 35 dkg naturalnego twarożku (dałam Bieluch i Emilki)

Polewa
5 dkg masła
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki kakao

dodatkowo cukierki "groszki"



Wykonanie:)
Ciasto. Czekoladę rozpuściłam w mikrofalówce. Masło zmiksowałam z cukrem, nadal miksując dodawałam po jednym jajku i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodałam czekoladę i ekstrakt waniliowy. Ciasto wylałam do foremki o wymiarach 25x14cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny. Czas pieczenia zależy od foremki, moja była mała, ciasta dużo, więc długo się piekło.

Krem. Czekoladę rozpuściłam w mikrofalówce. Masło zmiksowałam z serkiem i wystudzoną, rozpuszczoną czekoladą.
Wystudzone ciasto odwróciłam "do góry nogami", przekroiłam w połowie. Na spód ciasta nałożyłam cały czekoladowy krem i przykryłam drugą częścią ciasta. Udekorowałam polewą.

Polewa. Wszystkie składniki włożyłam do małego garnuszka i podgrzałam do ich rozpuszczenia i połączenia. Polewę po lekkim przestudzeniu rozsmarowałam na cieście grubą warstwą. Na jeszcze nie całkowicie zastygniętej ułożyłam cukierki.

Gorąco polecam, ciasto jest niesamowite. Mocno czekoladowe, jednak lekko kwaśny krem przełamuje słodycz. Przepyszne!



7 komentarzy:

  1. rozpływam się na jego widok.. :)
    pozdrawiam,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne jest to ciasto. Może wypróbuję na następna niedziele jak będę szła na Dzień Babci, do babci:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam:) zauważyłam, że ciasto jest lepsze jak dłużej poleży, więc warto zaplanować przygotowanie go wcześniej.

      Usuń
  3. http://dusia-gotuje.blogspot.com/ ZAPRASZAM :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne jest, a smakowało z pewnością wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń