piątek, 18 stycznia 2013

Ciasto marchewkowe z kremem serowo - pomarańczowym.

Inne ciasta marchewkowe na moim blogu znajdziecie tutajtutaj. To jest całkowicie inne, mięciutkie, aromatyczne z lekkim kremem. Pyszne!



Składniki:
Ciasto
2/3 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki
skórka starta z 1 pomarańczy

Krem 
300 g twarożku
6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
4-5 łyżek cukru pudru, przesianego
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy (lub trochę mniej)



Wykonanie:
Ciasto. W jednej misce połączyć suche składniki, w drugiej roztrzepać jajka z olejem. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać łyżką, dodać orzechy, marchewkę i skórkę z pomarańczy. Ciasto wylać do formy 21 x 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.

Krem. Wszystkie składniki zmiksować.

Ciasto przekroić, połową kremu przełożyć ciasto, resztą posmarować górę ciasta. Źródło.




9 komentarzy:

  1. Ciekawi mnie ten krem pomarańczowy- muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, ale to pysznie wygląda! Nie mogę uwierzyć, że nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, apetycznie się to ciasto zapowiada :) Idę piec!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś upiekłam ciasto z przepisu wcześniejszego - czekoladowo - marchewkowe.
    Właście wcinam kolejny kawałek - mniam :)
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. O, jaki ładny krem Ci wyszedł - mi ostatnio wyszedł sos zamiast kremu :P

    OdpowiedzUsuń
  6. O jaki serek chodzi- homogenizowany czy twaróg

    OdpowiedzUsuń