Inne ciasta marchewkowe na moim blogu znajdziecie tutaj i tutaj. To jest całkowicie inne, mięciutkie, aromatyczne z lekkim kremem. Pyszne!
Składniki:
Ciasto
2/3 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki
skórka starta z 1 pomarańczy
Krem
300 g twarożku
6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
4-5 łyżek cukru pudru, przesianego
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy (lub trochę mniej)
Wykonanie:
Ciasto. W jednej misce połączyć suche składniki, w drugiej roztrzepać jajka z olejem. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać łyżką, dodać orzechy, marchewkę i skórkę z pomarańczy. Ciasto wylać do formy 21 x 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.
Krem. Wszystkie składniki zmiksować.
Ciasto przekroić, połową kremu przełożyć ciasto, resztą posmarować górę ciasta. Źródło.
Ciekawi mnie ten krem pomarańczowy- muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńO rany, ale to pysznie wygląda! Nie mogę uwierzyć, że nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego ;)
OdpowiedzUsuńNo co Ty? :)
Usuńoj, apetycznie się to ciasto zapowiada :) Idę piec!
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam ciasto z przepisu wcześniejszego - czekoladowo - marchewkowe.
OdpowiedzUsuńWłaście wcinam kolejny kawałek - mniam :)
Ania
Cieszę się, że smakuje:)
UsuńO, jaki ładny krem Ci wyszedł - mi ostatnio wyszedł sos zamiast kremu :P
OdpowiedzUsuńO jaki serek chodzi- homogenizowany czy twaróg
OdpowiedzUsuńTutaj lepiej sprawdzi się kremowy twaróg na serniki.
Usuń