Dzisiaj proponuję Wam ciasto, które można upiec dla swojej drugiej połowy. Taki deser po romantycznej kolacji smakuje wybornie. Ciasto jest wyjątkowo proste do zrobienia i każdemu powinno się udać. Chciałam je upiec w formie serca, ale nigdzie w pobliskich sklepach takiej formy nie dostałam, na szczęście pogrypowe osłabienie pozwoliło mi się z tym pogodzić i nie szukać dalej :) Ciasto upiekłam w szerszej keksówce i też jest ładne.
Składniki:
Ciasto
20 dkg mlecznej czekolady
15 dkg masła
10 dkg cukru
5 jajek
15 dkg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Krem
10 dkg białej czekolady
3 łyżki cukru pudru
ok. 35 dkg naturalnego twarożku (dałam Bieluch i Emilki)
Polewa
5 dkg masła
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki kakao
dodatkowo cukierki "groszki"
Wykonanie:)
Ciasto. Czekoladę rozpuściłam w mikrofalówce. Masło zmiksowałam z cukrem, nadal miksując dodawałam po jednym jajku i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodałam czekoladę i ekstrakt waniliowy. Ciasto wylałam do foremki o wymiarach 25x14cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny. Czas pieczenia zależy od foremki, moja była mała, ciasta dużo, więc długo się piekło.
Krem. Czekoladę rozpuściłam w mikrofalówce. Masło zmiksowałam z serkiem i wystudzoną, rozpuszczoną czekoladą.
Wystudzone ciasto odwróciłam "do góry nogami", przekroiłam w połowie. Na spód ciasta nałożyłam cały czekoladowy krem i przykryłam drugą częścią ciasta. Udekorowałam polewą.
Polewa. Wszystkie składniki włożyłam do małego garnuszka i podgrzałam do ich rozpuszczenia i połączenia. Polewę po lekkim przestudzeniu rozsmarowałam na cieście grubą warstwą. Na jeszcze nie całkowicie zastygniętej ułożyłam cukierki.
Gorąco polecam, ciasto jest niesamowite. Mocno czekoladowe, jednak lekko kwaśny krem przełamuje słodycz. Przepyszne!
rozpływam się na jego widok.. :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana!
jakie apetyczne
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne jest to ciasto. Może wypróbuję na następna niedziele jak będę szła na Dzień Babci, do babci:)
OdpowiedzUsuńPolecam:) zauważyłam, że ciasto jest lepsze jak dłużej poleży, więc warto zaplanować przygotowanie go wcześniej.
Usuńhttp://dusia-gotuje.blogspot.com/ ZAPRASZAM :)
OdpowiedzUsuńPiękne jest, a smakowało z pewnością wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWow, mocno czekoladowe:)
OdpowiedzUsuń