To ciasto upiekła moja siostra, napisała mi, że to jedno z najlepszych ciast jakie w życiu jadła. Niestety nie podzieliła się, więc nie mogę podpisać się pod tymi słowami :)
Składniki:
20 dkg gorzkiej czekolady
20 dkg masła
35 dkg cukru pudru
5 jajek
11 dkg mąki pszennej
40 dkg zmielonego twarogu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, ostudzić. Masło i 20 dkg cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego.
Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę, wymieszać. 3/4 ciasta wyłożyć do blaszki 21x27cm.
W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru (15 dkg), 2 jajka i cukier waniliowy. Wylać masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej. Masa serowa wyszła płynna, więc trzeba było dosypać pół opakowania budyniu.
Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 60 minut. Źródło.
Jak widać ciasto wygląda obłędnie, pozostaje mi wierzyć, że też tak smakowało :)
Wygląda bardzo smakowicie :-) na pewno wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuń