poniedziałek, 28 stycznia 2013

Dietetyczna i wyjątkowo zdrowa szarlotka jaglana.

Zakochałam się w tym cieście. Tak mi smakuje, że nie mogę przestać go jeść :) W dodatku minimalna lista składników i prostota wykonania czyni go ciastem doskonałym. Przepis znalazłam na blogu Garnkofilia i tylko nieznacznie go zmodyfikowałam zmniejszając ilość cukru, w zamian dodając banana.



Składniki:
30 dkg surowej kaszy jaglanej
6 jabłek (niewiele ponad kilogram)
1 banan
8 dkg cukru trzcinowego
szczypta cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



Wykonanie:
 Kaszę jaglaną wsypałam do miski, wymieszałam z cukrem i cynamonem. Jabłka obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach, banana rozgniotłam widelcem. Owoce przełożyłam do miski z suchymi składnikami, dodałam ekstrakt waniliowy i całość wymieszałam. Masę wyłożyłam do formy o wymiarach 22 x 22 cm, ale może być też niewielka keksówka, a nawet foremki na muffinki. Piekłam 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni.

Szarlotka jaglana jest naprawdę przepyszna, pachnąca jabłkami i bananem, myślę, że następnym razem dodam jakieś orzechy żeby jeszcze podkręcić smak.
Pyszna była na ciepło i na drugi dzień na zimno, smakowała wszystkim, także dzieciom :)


Wpis dodaję do akcji: Banan, o tak!

32 komentarze:

  1. Wow, genialny pomysł! Aż sobie zapiszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gorąco polecam, szarlotka jest rewelacyjna. Właśnie zjadłam kawałek na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne! taka miła odmiana od tradycyjnych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniami :) kocham szarlotki,mam dużo jabłek jeszcze w słoikach,więc chętnie wykorzystam Twój przepis :) Mogę wstawić do mnie na bloga z linkiem do Twojego bloga?

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzeczywiście, zdrowa! Ciekaw jak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz smakuje jak...szarlotka:) Oczywiście czuje się ziarenka kaszy, ale to nie wada, ale zaleta:)

      Usuń
  6. To jest rewelacja, po pracy piekę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taką suchą jaglankę? :O :O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też byłam nastawiona lekko sceptycznie, ale okazało się, że niepotrzebnie.

      Usuń
    2. A nie zgrzyta ona miedzy zebami?;) \jest nadal taka twarda?

      Usuń
    3. Na ciepło nie czuć kaszy praktycznie wcale, na zimno te kuleczki są wyczuwalne, ale powiedziałabym, że nie twarde, a jędrne:)

      Usuń
    4. Okey, więc dopisuję do listy najbliższych wypieków :) Bo wygląda zachęcająco , a no i składniki super !

      Usuń
    5. A jeszcze takie pytanko, myślisz, że na słodziku też będzie ok? Czy surowe ciasto nie będzie miało odpowiedniej konsystencji bez cukru?

      Usuń
    6. Konsystencję tworzą kasza i jabłka, na 100 % nie ma tutaj znaczenia czy użyjemy cukru, czy słodziku.

      Usuń
    7. Dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  8. Jeszcze nigdy takiego nie jadłam. Jestem ciekawa jak smakuje, więc po niedzieli może uda mi się je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo, bardzo ciekawa szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tylko się upewniam czy dobrze zrozumiałam :) tej kaszy nie trzeba wcześniej gotować, pęcznieje od samych jabłek??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Też miałam z tym problem, ale spróbowałam i taka szarlotka jeszcze nie raz u nas zagości. Zwłaszcza na ciepło jest pyszna.

      Usuń
    2. Ostatnio mam fazę na kaszę jaglaną więc na pewno wypróbuję! Dziękuję bardzo :D

      Usuń
  11. i nie trzeba tej kaszy płukać i parzyć?

    OdpowiedzUsuń
  12. przepis mnie zainspirował i poszłam ciasto upiec, piekłam godzinę i się spaliło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda. Trzeba jednak pamiętać, że każdy piekarnik jest inny i zaglądać do ciasta. Polecam upiec ponownie, naprawdę warto :)

      Usuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam dziś i powiem szczerze, że jak dla mnie za słodkie. W środku jest dobry, "skórka" twarda i niedobra.

    OdpowiedzUsuń
  15. Dodaj mniej cukru. U mnie nie powstała żadna "skórka", ciasto tworzyło jedną całość o jednolitej konsystencji.

    OdpowiedzUsuń
  16. bez gotowania tej kaszy? tak o? :o

    OdpowiedzUsuń