sobota, 10 listopada 2012

Chleb, który smakuje jak pizza.

To pierwszy przepis na blogu na chleb z automatu. Pieczeniem w maszynie do wypieku chleba zajmuje się moja siostra. Robi naprawdę różne chleby, od jasnych i puszystych do cięższych z razową mąką. Chleb, który dzisiaj Wam pokażę jest najlepszy z najlepszych. Delikatny i puszysty, o wyraźnym smaku pizzy. Jest tak pyszny, że zjadamy go często bez dodatków, ale przepyszny jest z odrobiną masła, albo z pomidorem.Uwielbiamy go i żadna impreza rodzinna nie może się bez niego obyć:)


Składniki na chleb o wadze 750gram (w nawiasach na 1000gram):

100ml (130ml) wody
150ml (200ml) pomidorów zmiksowanych
1 łyżka (1,5 łyżki) oliwy z oliwek
500g (660g) mąki pszennej
10g (14g) świeżych drożdży
1 łyżeczka (1,5 łyżeczki) soli
0,5 łyżeczki (1 łyżeczka) cukru
szczypta papryki
szczypta pieprzu
1 łyżeczka (1,5 łyżeczki) przyprawy do pizzy lub ziół prowansalskich
1,5 łyżki (2 łyżki) parmezanu lub kilka łyżek innego sera żółtego
1 (2) rozgnieciony ząbek czosnku
50g (80g) salami pokrojonego w kostkę
0,5 cebuli pokrojonej w kostkę




Robiąc w automacie włączyć program podstawowy lub pieczywo francuskie.




Przepis dodaję do akcji: Przepisy z automatu!


Przepis pochodzi z książki"Chleb własnego wypieku" Mirjam Beile.

4 komentarze:

  1. Ciekawy smak chleba. A w dodatku domowy! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi ciekawie ;)) Może kiedyś wypróbuję jak wezmę się za pieczenie chlebków ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam. Oglądamy właśnie z mężem i na pewno wypróbujemy. Brzmi cudownie. Rewelacja. Ja jestem zachwycona. Pięknie dziękuje za przepis, za udział w akcji i zachęcam do kolejnych wpisów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie wczoraj zrobiłam i wyszedł wspaniale. Po godzinie śladu po nim nie zostało :) Świetny dodatek do mięska w sosie zamiast ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń