Przepis na te kotleciki wymyśliłam lata temu, znudzona dotychczasowymi daniami. Kotleciki są zdrowe, można dodać do nich różne składniki, często dodaję pieczarki, kukurydzę czy warzywa krojone w kosteczkę. Ich smak można dowolnie modyfikować także dodatkiem curry czy przecieru pomidorowego.
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1 jajko
1 duża cebula
koperek
czosnek
sól, pieprz
otręby lub bułka tarta
Wykonanie:
Płatki owsiane wsypuję do miski,dodaję przyprawy, zalewam wrzątkiem tak aby woda pokryła płatki i jeszcze trochę jej było nad nimi. Zapominam o nich na kilka godzin. Cebulkę smażę na małej ilości oleju, na dużym ogniu, często mieszam. Do namokniętych płatków dodaję cebulkę, 1 jajko i wyrabiam rękoma. Dzisiaj dodałam jeszcze garść mielonych orzechów i garść ziaren słonecznika co dodało daniu wykwintności:) Jeśli masa za bardzo się klei można dodać trochę otrąb lub bułki tartej. Zwilżonymi dłońmi formuję zgrabne kotleciki, obtaczam w bułce tartej lub otrębach i smażę na oleju, kilka minut z każdej strony. Po zdjęciu z patelni osuszam je na ręczniku papierowym.
Z podanej ilości składników wyszło mi 13 całkiem sporych kotletów, więc to naprawdę ekonomiczne danie zważywszy, że za kg płatków owsianych zapłaciłam 1,79:)zł
Najczęściej jemy takie kotleciki po prostu z surówką, dzieci lubią z sosem pomidorowym.
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1 jajko
1 duża cebula
koperek
czosnek
sól, pieprz
otręby lub bułka tarta
Wykonanie:
Płatki owsiane wsypuję do miski,dodaję przyprawy, zalewam wrzątkiem tak aby woda pokryła płatki i jeszcze trochę jej było nad nimi. Zapominam o nich na kilka godzin. Cebulkę smażę na małej ilości oleju, na dużym ogniu, często mieszam. Do namokniętych płatków dodaję cebulkę, 1 jajko i wyrabiam rękoma. Dzisiaj dodałam jeszcze garść mielonych orzechów i garść ziaren słonecznika co dodało daniu wykwintności:) Jeśli masa za bardzo się klei można dodać trochę otrąb lub bułki tartej. Zwilżonymi dłońmi formuję zgrabne kotleciki, obtaczam w bułce tartej lub otrębach i smażę na oleju, kilka minut z każdej strony. Po zdjęciu z patelni osuszam je na ręczniku papierowym.
Z podanej ilości składników wyszło mi 13 całkiem sporych kotletów, więc to naprawdę ekonomiczne danie zważywszy, że za kg płatków owsianych zapłaciłam 1,79:)zł
Najczęściej jemy takie kotleciki po prostu z surówką, dzieci lubią z sosem pomidorowym.
Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takich kotletów, muszę koniecznie spróbować bo wyglądają interesująco :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam takich kotletów, ale pomysł jest wspaniały. Na pewno je wypróbuję!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam! Fajne jest w nich to, że praktycznie za każdym razem smakują inaczej.
OdpowiedzUsuńTak ,kotleciki owsiane są bardzo smaczne i zdrowe zwłaszcza że można je na różne sposoby urozmaicać.Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRobiłam te kotleciki już 3 razy są przepyszne.Jako dodatki dawałam paprykę,por,pieczarki.Bardzo dziękuję za przepis,będę często tu zaglądać,bo naprawdę warto.Jest smacznie i tanio...pozdrawiam
OdpowiedzUsuń