niedziela, 5 lutego 2012

Marchewkowy kurczak.

Kurczak w marchewce to jedno z ulubionych dań moich dzieci. Pyszne, szybko się robi i nie kosztuje wiele, zresztą jak prawie wszystko co gotuję:)



Składniki:

1 pojedyncza pierś z kurczaka
2 duże marchewki
1 mała cebulka
czosnek
mąka
łyżka jogurtu
kostka drobiowa
koperek


Wykonanie:

Kurczaka kroję w małą kostkę, podsmażam na małej ilości oleju, dodaję startą marchewkę, cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek i jeszcze chwilę podsmażam mieszając. Zalewam kurczaka z warzywami wodą, dorzucam kostkę, przykrywam pokrywką i gotuję jakieś pół godzinki. Po tym czasie zagęszczam potrawę odrobiną mąki i posypuję koperkiem. Gotowe!

Jemy tę potrawę z ziemniakami, ryżem, najczęściej z kaszą i buraczkami lub ogórkami.

7 komentarzy:

  1. Droga Kuro Domowa jeśli z kostką to niestety nie zdrowo, ale zapewne smacznie i tanio. Lubię takie przepisy... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zainteresowały mnie te domowe kostki,możesz zdradzić jak je robisz?Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. ELŻUSIU trzeba ugotować rosół dodając o wiele więcej kurczaka i warzyw niż zwykle. Dodać dużo listka laurowego jeśli lubisz i ziela angielskiego. Najlepiej nie solić wogóle, tylko doprawiać potrawę do której dodało się kostki. Bulion należy długo gotować żeby był mega esencjonalny, ostudzić, przelać do woreczków na lód i zamrozić. w ten sposób otrzymasz mrożone kostki o różnych smakach np. wołowa, drobiowa czy tylko warzywna. Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ,bardzo dziękuję napewno zrobię sobie takie bulionetki ,tylko z samych warzyw.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę :) Jeśli chcesz kostki z samych warzyw zrobić można też ich nie gotować. Zerknij na kotlet.tv tam Paulina robi kostki z surowych warzyw.

      Usuń
  5. Thanks a bunch for sharing this with all of us you really recognize what
    you're talking about! Bookmarked. Kindly also consult with my website =).
    We can have a link alternate arrangement among us

    My blog post spend money marketing

    OdpowiedzUsuń