Przepis na to pyszne ciasto znalazłam tutaj. Wprowadziłam swoje modyfikacje i taki przepis zamieszczam.
Składniki:
4 jajka
1 niepełna szklanka brązowego cukru
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka oleju
garść namoczonych rodzynek
3 duże starte na grubej tarce marchewki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Najpierw starłam marchew i nastawiłam piekarnik na 200 stopni (grzanie górne i dolne). Ubiłam mikserem jajka z cukrem, dodałam olej, mąkę, cynamon, proszek i olejek waniliowy. Dokładnie wymieszałam mikserem, dodałam marchew i rodzynki, przemieszałam całość łyżką.
Piekłam 45 minut w temperaturze 200 stopni. Tyle wystarczyło ponieważ wylałam ciasto do dużej formy - chciałam uzyskać cienki placek. Ostudzone ciasto obsypałam cukrem pudrem.
marchewkowe jest przepyszne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto marchewkowe:) Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńKto by nie lubił marchewkowego:) Pycha!
OdpowiedzUsuńMarchewkowe ciasto! Moje ulubione. I jeszcze pysznie nadziane :-)
OdpowiedzUsuńMmm... Uwielbiam to ciasto
OdpowiedzUsuń