Spaghetti u nas jest za każdym razem inne. Dzisiaj zrobiłam sos z mięsem indyka, marchewką i zieloną soczewicą. Dobrze jest jeść soczewicę, zielona zawiera dużo błonnika i białka, ale aby nie powodowała wzdęć należy do gotowej potrawy dodać czosnek. Do spaghetti zawsze dodaję czosnek, więc wszystko pasuje:)
Składniki:
ok. 25 dkg mielonego mięsa z indyka
ok. 10 dkg gotowanej zielonej soczewicy
1 duża cebula
2 marchewki
1 puszka krojonych pomidorów
koncentrat pomidorowy
czosnek
kostka bulionowa
ew. cukier i jogurt naturalny
Wykonanie:
Mięso przesmażam na suchej patelni, dodaję kostkę bulionową, cebulę pokrojoną w kostkę i dalej smażę mieszając. Gdy cebula już trochę zmięknie dodaję 2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach. Przykrywam patelnię pokrywką, duszę wszystko razem prawie do miękkości. Dodaję puszkę krojonych pomidorów i znów chwilkę smaże często mieszając. Do całości wlewam wodę, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego, drobno pokrojony ząbek czosnku i gotuję nie przykrywając patelni, na średnim ogniu do zagęszczenia potrawy. Na koniec doprawiam pieprzem, odrobiną brązowego cukru i dodaję łyżkę jogurtu naturalnego.
Takie spaghetti jest w miarę szybkie do zrobienia i jest pełnowartościowym odżywczym posiłkiem. Podaję je z makaronem do spaghetti lub jakimkolwiek innym.
Ciekawe połączenie smaków!
OdpowiedzUsuń1. Czosnek powoduje wzdęcia.
OdpowiedzUsuń2. Spaghetti to nazwa makaronu.
3. Do zdrowego i wartościowego posiłku nie dodaje się kostek rosołowych.
Pozdrawiam