piątek, 24 lutego 2012

Kwaśna czerwona surówka.

Połączyłam trochę nietypowe składniki, bo kapustę kiszoną i surowe buraki. Wyszła pyszna czerwona surówka, w sam raz na ten zimowy czas, kiedy dobrze jest zwiększać odporność organizmu na wszelkie możliwe sposoby.



Składniki:
ok. 30dkg kapusty kiszonej
2 średnie buraki
1 duże jabłko
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
chlapka oliwy z oliwek
opcjonalnie prażone pestki dyni


Wykonanie:
Kapustę drobno posiekałam, buraki i jabłko starłam na tarce o dużych oczkach. Wszystko razem wymieszałam z solą cukrem i oliwą. Posypałam prażonymi pestkami dyni.
Surówka ma piękny kolor, jest dobra na świeżo, oraz na drugi dzień.



Przepis dodaję do akcji: Bądź FIT na wiosnę!


2 komentarze:

  1. chyba raczej fit na jesień, wszak burak to zupełnie nie wiosenne danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mogę jeść buraków wiosną?? A poza tym luty to jeszcze zima.

      Usuń