Składniki:
ziemniaki ok. 10 sztuk
1 paczka mrożonego szpinaku
2 cebule
3 ząbki czosnku
przyprawy
wafle tortowe
jajka i bułka tarta do panierowania
Wykonanie:
Ziemniaki obrałam ze skórki, ugotowałam i dokładnie ugniotłam, do szpinaku dodałam czosnek i lekko go odparowałam na patelni, cebulę pokroiłam w kostkę i udusiłam na 1 łyżce oleju. Wszystkie składniki połączyłam, wymieszałam, dodałam soli i sporo pieprzu i taką gorącą masą grubo posmarowałam wafle tortowe. Po kilku minutach, gdy wafle zmiękły, zwinęłam je ciasno wzdłuż dłuższego boku i odstawiłam do ostygnięcia. Czasami zwijam tak przygotowane wałeczki w folię spożywczą i wkładam na noc do lodówki, dużo przyjemniej się z nimi wtedy pracuje, są bardzo zwarte i nie uginają się pod ostrzem noża. Kroję je na ukos - ładnie wtedy wyglądają - obtaczam w roztrzepanym jajku i bułce tartej i krótko smażę na oleju. Osączam na papierowym ręczniku, podaję z surówkami.
Oczywiście smak takich krokiecików można dowolnie zmieniać, bez szpinaku, za to z pieczarkami to już całkiem inne danie. Smakują nam też z nadzieniem podobnym jak do pierogów ruskich, czyli ziemniaki, twaróg i dużo cebulki.
Przepis dodaję do akcji: Jego wysokość ziemniak!
ale fajne;) Takich jeszcze nie widzialam! A te wafle to takie cienkie jak do przekladania masa krowkowa czy zagotowanym mlekiem w puszce, czy zle mysle?
OdpowiedzUsuńTak to właśnie takie, całkiem zwykłe, suche, kwadratowe wafle:)
OdpowiedzUsuńPrzepis genialny w swej prostocie!
OdpowiedzUsuńKrokiety pyszniutkie.Wczoraj zamiast wafli usmażyłam naleśniki otrębowe z farszem szpinakowym,obtocztłam w jajku i tartej bułce.
OdpowiedzUsuńMyślę,że te w waflach są mniej pracochłonne,ale smakują tak samo:)
Szpinak w krokietach to prawdziwa poezja
OdpowiedzUsuń