Składniki:
opakowanie daktyli (wyrzuciłam woreczek, ale chyba 100 gramów)
0,5 szklanki mleka
2 płaskie łyżki naturalnego kakao
ew. kropelka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Do niewielkiego garnka wrzuciłam daktyle, zalałam mlekiem i gotowałam na malutkim ogniu kilka minut. Dodałam kakao i całość zmiksowałam na gładką masę. Czekolada smakuje wspaniale, jest przyjemnie słodka, ale jednocześnie lekka. Dodatek wanilii daje złudzenie czekolady mlecznej.
Smakowała też mojemu piętnastoletniemu synowi, który ma "alergię" na zdrowe jedzenie :) Nawet jeśli nie lubicie samych daktyli czekolada z nich powinna Wam smakować.
Najszczersze i najcenniejsze pochwały zawsze są od dzieci,dobry pomysł ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNazywam to daktellą i szczerze uwielbiam! :) Jest o wiele zdrowsza i nawet smaczniejsza od typowych czekoladowych kremów.
OdpowiedzUsuńO! Fajna nazwa. Sprzedałabym ją dzieciom, ale nie załapią, nie wiedzą co to Nutella :)
UsuńZostało coś dla mnie na jutro? :)
OdpowiedzUsuńCzeka w lodówce :)
UsuńGratuluję KRÓLOWO! To zawsze tak miło usłyszec coś takiego od dzieciaczków
OdpowiedzUsuń