wtorek, 25 czerwca 2013

Cytrynowe ciasteczka z maszynki.

Lubicie kruche ciasteczka? Dzisiaj polecam takie wyciskane przez maszynkę. Pyszne, kruche i aromatyczne.



Składniki:
225 gramów masła, w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki drobnego cukru
1/4 łyżeczki soli
290 gramów mąki pszennej
2 duże żółtka
skórka otarta z 1-2 cytryn




Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść. Gotowe ciasto koniecznie schłodzić. Ciasteczka wyciskać przez maszynkę, piec w temperaturze ok. 180 stopni do zrumienienia.
Ciasteczka piekła moja siostra, jedliśmy wszyscy i zgodnie uznaliśmy, że są zbyt słodkie. Jeśli nie lubicie bardzo słodkich wypieków należy znacząco zmniejszyć ilość cukru.

Tak wygląda nasza maszynka do wyciskania ciasteczek:




Na koniec tradycyjnie moje prace decuoupage.




A tak komoda na biżuterię wyglądała przed zmianami :)



Emilko mam nadzieję, że ci się spodoba:)

4 komentarze: