wtorek, 5 marca 2013

Bułeczki pełnoziarniste.

Zapraszam na zdrowe, domowe bułeczki znalezione na blogu Chleb i inne przepisy . Upiekła je moja siostra, przepis podaję z jej zmianami.



Składniki:
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g mąki pszennej
150 ml ciepłego mleka
150 ml ciepłej wody
2 łyżki masła
1 całe jajko
30 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko do posmarowania





Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z cukrem, odrobiną mąki i wody. Po wyrośnięciu dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Krótko wyrobić i podzielić na ok. 12 porcji. Ukształtować kulki, odstawić do formy wyłożonej papierem do pieczenia i znów pozostawić do wyrośnięcia. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, naciąć i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.




2 komentarze:

  1. Wyglądają rewelacyjnie i jak pięknie wyrosły :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie bułeczki!! Na 100% zrobię w domu! :)

    OdpowiedzUsuń