To ciasto jest niesamowite. Leciutkie jak chmurka i przepyszne. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.
Składniki:
Biszkopt
1 szklanka mąki
0,5 szklanki cukru
5 jajek
2 łyżki kakao
1łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa
0,5 litra mleka
25 dkg kokosu
15 dkg masła
0,5 szklanki cukru
ekstrakt waniliowy
Polewa
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
15 dkg masła
Wykonanie:
Biszkopt. Białka zmiksować na sztywno z cukrem, nadal miksując dodać żółtka, a następnie delikatnie wymieszać z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa kokosowa. Do zagotowanego mleka z cukrem i ekstraktem waniliowym wsypać kokos i na małym ogniu gotować często mieszając do zgęstnienia masy. Zajmuje to jakieś 15 - 20 minut. Dodać masło, wymieszać i odstawić masę do wystudzenia.
Biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części, przełożyć masą kokosową, posmarować polewą.
Polewa. Czekolady rozpuścić (najszybciej w mikrofalówce), wymieszać z masłem.
Ciasto dobrze jest przygotować dzień wcześniej i przez noc trzymać w lodówce. Smaki się wtedy świetnie łączą i ciasto dobrze się kroi.
Kocham kokos :))To musi być obłędnie pyszne :)
OdpowiedzUsuńSądzę, że bardzo, ale to bardzo pyszne to ciacho:)
OdpowiedzUsuń"Niesamowite, leciutkie jak chmurka i przepyszne"... no więcej rekomendacji nie wymaga:)
OdpowiedzUsuńWow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for?
OdpowiedzUsuńyou make blogging look easy. The overall look of your website is
great, as well as the content!
My web blog; great home ideas [http://www.homeimprovementdaily.com]
If you knock over your muscle milk or water bottle (it happens),
OdpowiedzUsuńclean it up correctly and let the entrance desk know.
Here is my site :: legal amphetamines; http://www.legaldrugsforsale.com/,